اگر تاکنون مراقب سطح کلسترول یا فشارخون خود بوده‌اید، ممکن است با مفهوم تری گلیسیرید و کنترل میزان تری گلیسیرید خون آشنا شده باشید. با این حال تری گلیسیریدها تنها گلیسیرید موجود نیستند. اگر تا به حال به مونوگلیسیریدها یا دی گلیسیریدها یا مونو دی گلیسیرید ذکر شده در برچسب‌های مواد غذایی توجه کرده‌اید، ممکن است از خود بپرسید که آیا لازم است نگران آن‌ها باشیم؟

مونو دی گلیسیرید چیست؟
همه گلیسیریدها از یک مولکول گلیسرول و یک یا چند زنجیره اسید چرب تشکیل شده‌اند:

مونوگلیسیریدها دارای یک زنجیره اسید چرب هستند.
دی گلیسیرید دارای دو زنجیره اسید چرب است.
تری گلیسیرید دارای سه زنجیره اسید چرب است.
مونو دی گلیسیرید

طبق ارزیابی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، مونو و دی گلیسیرید تقریباً ۱ درصد از گلیسیریدهای مصرفی شما را تشکیل می‌دهند و به طور طبیعی در روغن‌های خاصی وجود دارند و همچنین در غذاهای فرآوری شده یافت می‌شوند.

روغن‌های حاوی مونو دی گلیسرید چه فوایدی برای بدن دارند؟
به طور کلی چربی‌ها یکی از بزرگ‌ترین منابع انرژی‌زایی برای بدن به شمار می‌روند به‌طوری که هر یک گرم چربی حدود ۹ کیلوکالری انرژی تولید می‌کند. این چربی‌ها به‌طور طبیعی در بدن ساخته نمی‌شوند و باید از طریق خوراکی این مواد مغذی را به بدن رساند؛ اما تنها فایده‌ی چربی‌ها برای بدن، انرژی‌زایی نیستند بلکه این چربی‌ها مثل کلسترول حتی در بدنه سلول‌های بدنمان وجود دارند و بدن از آن‌ها برای ساخت هورمون‌های استروئیدی استفاده می‌کند.

پس تاکنون متوجه شده‌اید که مصرف غذاهای مناسب با درصد چربی مورد نیاز چقدر برای بدن مفید است. شما برای پخت غذایی با درصد مونوگلیسرید بالا می‌توانید از روغن گردو یا آووکادو در پخت‌وپزها استفاده کنید همچنین اگر اوریک اسید بالایی ندارید مصرف روغن خردل به شما پیشنهاد می‌شود. این روغن‌ها برای قلب و عروق شما مفید هستند.

از کجا می‌توان آن‌ها را روی برچسب‌های مواد غذایی یافت؟
مونو و دی گلیسیرید امولسیون کننده هستند، به این معنی که به ترکیب روغن و آب کمک می‌کنند. درنتیجه، معمولاً به‌عنوان مواد افزودنی غذایی استفاده می‌شوند. از این ترکیبات برای بهبود بافت و پایداری، جلوگیری از جدا شدن روغن و افزایش ماندگاری، غالباً مقدار کمی به غذاهای بسته‌بندی ‌شده و منجمد افزوده می‌شود.

این نوشته را هم از دست ندهید :   20 نکته ای که باید هنگام سفر به امارات بدانید

مونو و دی گلیسیرید را در لیست مواد تشکیل‌دهنده غذاهای بسته‌بندی شده و فرآوری شده خواهید یافت. آن‌ها ممکن است با نام‌های دیگر نام‌گذاری شوند، ازجمله:

مقطر مونو و دی گلیسیرید
مونو و دی گلیسیرید اتوکسیله
استرهای مونو و دی گلیسیرید
روغن دیاسیل گلیسرول
کدام غذاها حاوی مونو دی گلیسیرید هستند؟
مونو دی گلیسیرید را می‌توان در غذاهای فرآوری شده مانند موارد زیر یافت:

مونو دی گلیسیرید در غذاهای بسته بندی شده
نان
ذرت مکزیکی
مواد پخته شده
کره مغزها
مارگارین
روغن ترد کننده شیرینی
مایونز
غذاهای یخ‌زده
بستنی
آب‌نبات
نوشیدنی بدون الکل
آدامس
برخی از گوشت‌های فرآوری شده و جایگزین‌های گوشت
شیرینی‌های رولتی
بیسکوییت
سیب‌زمینی سرخ شده
میلک شیک
بعضی خامه‌ها و کرم‌های قهوه
مونو و دی گلیسیرید چه کاری انجام می‌دهند؟
مونو و دی گلیسیرید به ترکیب روغن و آب کمک می‌کنند. به همین دلیل، می‌توان از آن‌ها برای بهبود بافت یا قوام غذاها استفاده کرد. به عنوان مثال، آن‌ها کمک می‌کنند:

قوام مارگارین را بهبود ببخشید.
از جدا شدن روغن موجود در کره بادام زمینی جلوگیری کنید.
قوام خامه‌ای‌تر به بستنی بدهید.
کاهش چسبندگی در آب‌نبات.

مقادیر کمی از مونو و دی گلیسیرید به طور طبیعی در برخی روغن‌های پایه دانه وجود دارند، مانند:

روغن زیتون
روغن دانه انگور
روغن پنبه دانه
روغن آووکادو
روغن گردو

فروش مونو دی گلیسیرید