حضرت علی (ع) در خطبه غدیریه چه فرمود؟

در دوره حاکمیت علی (ع) اتفاقا روز عید غدیر با جمعه مصادف شد. مسلمانان حضور چشمگیری پیدا کردن و حضرت واسه اقامه نماز جمعه و خوندن خطبههای اون در برابر مردم قرار گرفت.
به گزارش آلامتو به نقل از برنا, حسین بنعلی(ع) میگوید: پنج ساعت از روز گذشته بود[قبل از اذان ظهر]، که بابام خطبهها رو شروع کرد. اون اول به حمد و ثنای حضرت حق پرداخت، صفات ربوبیاش رو شمرد، حاکمیت مطلق رو از اون ایشون دونست، نعمتهاش رو روش زوم کرد و بعد خطاب به مردم فرمود: خدا تعالی امروز دو عید بسیار بزرگ [جمعه و غدیر] رو واسه شما تو یه زمان قرار داده؛ دو عیدی که هر یک فلسفه وجودی دیگری رو تکامل میبخشدو از طریق هر یک هدایت در دیگری اثر می بخشه… بعد فرمود: توحید و ایمان به تنهایی خدا پذیرفته نمیشه مگه با اعتراف به نبوت پیامبرش محمد(ص) و دین و شریعت محمد(ص) پذیرفته نمیشه مگه با قبول ولایت امر کسی که خدا فرمون ولایتش رو داده؛ و همه این امور سروسامون نمیپذیرد مگه بعد از توسل و تمسک به اهل ولایت.
غدیر از نگاه مولی الموحدین علی(ع)
بعد فرمود: خدا در روز غدیر (۱) چیزی که در باره منتخبین خود اراده کرد بر پیامبرش فرو فرستاد، به اون فرمون داد تا ولایت و وصایت رو ابلاغ کنه و فرصت رو از کافران و منافقان بگیره نگران گزند دشمنان نباشه .روز غدیر قدر و منزلت بسیار داره، در اون روز گشایشهای الهی شده و حجتش بر همه تموم شده. امروز روز روشنگری و اعلام عقیده از جایگاه بلند و روشنه، امروز روز تکامل دین و روز وفای بردوش. غدیر روز (۲) [رسول الله(ص)] و مشخص [علی بنابیخواهان(ع)] است، روز در هم ریختن پیمانه های زیر پرده کفر و نفاقه، روز رو شدن حقایق اصیل اسلامه، روز ذلت و خواری شیطانه، روز دلیل آوردن و برهانه، روز جدا شدن صفوف کسانیه که اون رو تکذیب میکردن امروز بزرگترین روزیه که عدهای از شما از اون اعراض کردین، روز هدایت و امتحان بندگان خداس، روز رو شدن کینههای نهفته در دلها و سینههاست، روز عرضه نصوص [سخنان بدون ابهام پیامبر (ص)] بر افراد مؤمن و عاشق [اهل الخصوص] است، غدیر روز شیث پیامبر(ع) است، روز ادریس و یوشع و شمعون و …
منشور علوی(ع) در عید غدیر
امیر مؤمنان(ع) در قسمت آخر خطبه فرمود: رحمت خدا بر شما ای مسلمانان، بعد از برگشت از این اجتماع بزرگ امروز [غدیر] رو عید بگیرین: [و با انجام امور زیر اون رو بزرگ بشمارید] .
الف) نعمت رو بر افراد خونواده و خویشاوندانتان گسترش بدید و خوبی و بخشش پیشه کنین . (۳)
ب) به برادران دینی خود به قدر توان خوبی و بخشش کنین. (۴) و (۵)
ج) خدای رو در برابر نعمتهایی که به شما ارزانی داشته، شکرگزار باشین.
د) کنار همدیگه جمع شید تا خدا اجتماع شما رو گسترده و گیراتر سازه.
ه) به همدیگه خوبی کنین تا خدا به شما الفت و مهربانی بیشتر توجه کنه.
و) نعمتهای الهی رو به همدیگه شادباش و تهنیت گویید همونجوریکه خدا [در این روز] با دادن اجر و ثوابی بیشتر از دیگر اعیاد به شما تهنیت میگوید. بعد فرمود: کمکهای مالی به بقیه در امروز (غدیر) به اموالتون برکت می بخشه و بر عمرتون میافزاید: مهربانی به بقیه دلیل رحمت و عنایات حق می شه.
ز) با خوشرویی و شادمانی همدیگه رو در آغوش بگیرین.
ح) خدا رو بر توفیقات خود سپاس گویید.
ط) از فقرا و ضعیفانی که چشم به کمک شما دارن دیدن کنین، به زیارتشان برید و با اونا در خوراکشان همراه شید. بعد حضرت فرمود: یه درهم کمک به فقرا در روز عید غدیر با دویستهزار درهم برابره، بلکه بیشتر هستش.
ی) وقتی همدیگه رو ملاقات کردین روبوسی کنین، به هم شادباش بگید و سلام کنین، که پیامبر خدا(ص) به من اینجور فرمون داد. (۶)
پینوشتا:
۱ـ از روز غدیر خم در روایت تعبیر به «یوم الدوح» شده که این واژه هم در روایات و هم در اشعار استفاده شده. (بحارالانوار، ج ۹۴، ص ۱۱۵).
۲ و ۳)ـ تفسیر تماشاگر و مشخص رو میتوان در موارد زیر یافت: اصول کافی، ج ۱، ص ۴۲۵، ح ۶۹؛ بحارالانوار، ج ۳۵، ص ۳۸۶، ح ۱؛ ج ۳۶، ص ۱۱۴، ح .۶۱
۴ و ۵)ـ در ترجمه عبارات ترکیب شده.
۶ـ بحارالانوار، ج ۹۵، ص ۱۱۸ ـ ۱۱۲، ح ۸، مقداری از خطبه امیرالمؤمنین(ع) نقل شده بوسیله امام حسین(ع).
منبع