انواع یادگیری سازمانی

انواع یادگیری سازمانی
آرگریس و شون[1] (1978) بر اساس مطالعات سایرت و مارچ[2]، یادگیری را به دو نوع “تک حلقهای[3]” و “دو حلقهای[4]” تقسیم کردند. اما بین دو نگاه تفاوت وجود دارد. از نظرآرگریس و شون، رفتار عامل انسانی در سازمان ممکن است همیشه عقلانی نباشد به این معنی که هم افراد و هم سازمانها با ایجاد عادتهای دفاعی[5] در برابر یادگیری مقاومت می کنند (قربانیزاده، 1387). بعد دیگر یادگیری سازمانی که توسط آرگریس و شون اضافه شد، یادگیری ثانویه است. آنها معتقدند که سازمانها باید قادر به یادگیری هر سه سطح یادگیری باشند و به طور مستمر راههای انجام هر کاری را بهبود بخشند ( یادگیری تک حلقهای)، توانایی و ظرفیت به کارگیری آنها را در عمل داشته باشند (یادگیری دو حلقهای) و در نهایت از چگونگی یادگیری تک حلقهای و دو حلقهای آگاه باشند (یادگیری ثانویه[6]) (سنگه، 1385) .علاوه بر آن مایکل جی مارکوآرت[7] (1995) چهار نوع یادگیری سازمانی را معرفی میکند:
یادگیری انطباقی[8]: زمانی اتفاق میافتد که یک فرد یا سازمان از تجربه و تفکر، یادگیری کسب میکند.
یادگیری پیشبینی کننده[9]: زمانی اتفاق میافتد که سازمان از آینده مورد انتظار و مرجح چیزی را میآموزد.
یادگیری ثانویه: به نظر مارکوآرت وقتی سازمان در یادگیری ثانویه درگیر و مشغول میشود، اعضای آن از زمینههای سازمانی ماقبل به منظور کسب یادگیری، آگاه میشوند. افراد درک میکنند که چه چیزی انجام دادهاند که یادگیری را تسهیل کرده و یا مانع شده است تا بتوانند استراتژیهای جدیدی را برای یادگیری ابداع کنند.
یادگیری کنشی[10]: یادگیری عملی شامل کار بر روی مسائل واقعی، تمرکز بر یادگیری، آشنایی با معادله یادگیری حاصل شده و بهکار بستن واقعی راهحلها میباشد (سبحانینژاد و همکاران، 1385).
[1]. Argyris & Cshon
[2]. Sayrt & March
[3]. Single Loop Learning
[4]. Double Loop Learning
[5]. Defensive routines
[6]. Secondary Learning
[7]. Marquardt
[8]. Adaptive learning
[9]. Predictive learning
[10]. Action learning